Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Sunday, May 15, 2011

~pergerakan pertama cik baby~

Salam,

Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi...diatas izinNya kandungan saya dah mencecah usia 27 weeks sekarang..lagi seminggu tamatlah sudah 2nd trimester..dan Insya Allah saya bakal memasuki alam 3rd trimester xlama lagi..fuhh berdebar2 gak sbb xsangka dh nak masuk ke hujung2 fasa kehamilan dah..syukur diatas peluang yang diberikanMu ini Ya Allah..

k lah skrg baru nk citer..dah masuk 27 weeks baru nak cerita kan huhuhu..ginilah time mood ada barulah berasap segar cikit blog ni..kali ni nk share pengalaman 1st time merasai pergerakan baby dalam perut..maklumlah pengalaman pertama kan???

saya mula perasan yang cik baby dlm perut ni bergerak masa usia kandungan 18  weeks..masa tu saya tgh bercuti kat kg..sempena cuti sekolah dan kenduri kawin adik ipar..masa tu sy rasa ada getaran kat perut..mula2 saya ignorekan je  sbb ingatkan angin..tp rasa cam pelik pulak sbb kalo angin mesti kat tempat lain2..ni rasa tempat yang sama je..kt bawah perut tu..pastu getaran tu mcm 'berat'..kalo boleh buat bunyi dia seolah2 bunyi blurrpp..blurrpp..

tp sy terus buat don know je manala tahu mmg betul angin kan..tapi bila gerakan tu boleh dirasakan hampir setiap hari..sy pun mcm pelik gak n masa tu sy terpikir ni ke gerakan baby..ye la kalo angin xkan rasa hari2 kot..n getaran tu makin kuat dari hari ke hari..pastu sy tanya k.long (kakak ipar) mcm mana rasanya baby bergerak..pastu dia cakapla yg kita rasa mcm angin bergetar dlm perut..ha sahla betul la baby sy yg bergerak tu:P..bukannya angin..eh mcm xpercaya pulak..alhamdulillah..nampaknya anak ibu dh makin membesar sebab gerakannya dah boleh dirasai..sebelum ni pun kalo ikutkan fakta..baby dalam perut mmg dh bergerak cuma saiznya yg kecil belum membolehkan kita merasai sebarang pergerakan baby..

memasuki usia 20 minggu gerakan cik baby semakin kuat hari demi hari..dari getaran berubah kepada tendangan lembut..mmg jelas dirasai..en.suami pun dah boleh rasa tendangan cik baby...indah!!!
kadang2 boleh terkejut dibuatnya bila sekali sekala cik baby bagi tendangan padu:)...kejap belah kanan kejap belah kiri..masa ngah menaip entry ni pun cik baby tgh syok tendang sana tendang sini..tendang kuat2 ye sayang..ibu suka:)

masa nk memasuki usia 24 weeks aritu sy perasan yg perut saya bergerak2..bila diamati betul2 rupa2nya tu adalah pergerakan cik baby..owh perasaan masa tu xleh nk digambarkan mcm mana..indah sangat..ada seorang hamba Allah dalam perut saya yg menanti perjalanannya ke alam dunia..perut mmg bergelombang..seronok tgk cik baby bergerak2 sampai terbonjol2 perut dibuatnya...seribu kali indah!!!

sesungguhnya pengalaman mengandung merupakan satu pengalaman yang sungguh indah dan berharga..walaupun macam2 kesusahan dan kesakitan yang dialami tapi itu semua sanggup dilalui demi seorang zuriat yang ditunggu2 kan?syukur alhamdulillah kerana saya diberikan kesempatan untuk melalui saat2 ini..thanks Allah..


"Ya Allah, Kau lindungilah anak dalam kandunganku, sihatkanlah tubuh badannya..sempurnakanlah akal fikirannya dan jauhkanlah dia dari segala perkara yang tidak baik..amin ya rabbalamin"

8 comments:

  1. tendang kuat² ek.skgni dia tendang manje².nti dia tendang mcm safee sali smpi rase senak perot..haha..nti bile beso lg,perot pulak senget bile bb bgerak..senak tp bahagia.hehe :)

    ReplyDelete
  2. memang indah kak ! sgt indah..=)

    ReplyDelete
  3. indahnya perasaan tu kak zila....bila la zaa dapat rasa nikmat tu.....


    lap air mata.....

    ReplyDelete
  4. shila,

    ye ke..xsabarnya nk tunggu masa tu..hehe, senak2 pun xpa:P

    ReplyDelete
  5. ain,

    kan???pasni mesti rasa rindu saat2 ni..ain, apalagi bagila sofea adik huhuhu:D (teringat citer ain pagi td hehe)

    ReplyDelete
  6. zaa,

    sabar byk2 zaa, mungkin ada sebabya Allah xbagi lagi rezeki tu, mungkin Dia nak bagi yang lebih baik utk zaa..Insya Allah masa tu akan sampai jugak, jgn sedih2 ye..teruskan usaha dan berdoa..

    ReplyDelete
  7. kak aida,

    so apalagi kak aida..jomla cepat2 hehe..zila doakan moga k.aida dimurahkan rezeki tu cepat2..amin

    ReplyDelete