Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Wednesday, June 8, 2011

checklist barang2 ibu& baby

Salam,

persiapan menyambut kelahiran cahaya mata yang ditunggu2 adalah satu memori yang tersangat2 indah untuk dikenang oleh seorang bakal ibu..xterkecuali saya pun..rasanya keterujaan tu melebihi persiapan nk kawin dulu huhuhu..masa nk kawin dulu berderet checklist yang tersenarai, nak dapat baby pun berderet2 gak chekclistnya tapi yang ni lagi indah!..hehe jom meh kita tengok apa keperluan baby n ibu untuk dikongsi bersama...sharing is caring:)


BAJU-BAJUAN

1.set baju lengan pendek-done
2.set baju lengan panjang-done
3.barut baby-done
4.rompers-done
5.mitten+booties-done  
6.socks-done
7.hat-done
    
FEEDING

1.breast pump-done
2.termos-not yet
3.feeding bottle-done
4.teat-done
5.teat/bottle brush-done
6.breast milk storage-done

NURSERY

1.baby cot/playpen(buat masa ni xbeli lagi kot, tunggu baby keluar baru decide nk beli ke x)
2.bedding set-done
4.mosquito net-not yet
5.blanket and receiving blanket-done

BATHING

1.bath tub-done
2.toiletteries-done
3.cotton buds-done
4.baby manicure set-not yet
5.nasal aspirator-not yet
6.towel-done

DIAPERING

1.changing mat-done
2.baby wipes-not yet
3.diapers-done
4.napkins-done               

OTHERS

1.laundry detergent-done
2.myk telon/minyak Yu Yee-done
3.hooded towel-done
4.penyangkut kain utk baby-done
5.thermometer-not yet


MOM’S

1.socks-done
2. nursing bra-done
3. nursing pad-not yet
4. maternity pad-not yet
5.disposable panty-not yet
6.air selusuh-not yet
7.jamu set selepas bersalin-not yet (masih dlm pertimbangan kena beli ke x)

OUTING

1.car seat-not yet (kena beli sblum bersalin sebab  nanti nk balik kg utk berpantang..jauh tu  huhu)
2.stroller-not yet (beli selepas bersalin nanti)
3.diaper bag-not yet


panduan/info untuk dikongsi bersama:-

  • saya banyak beli baju2 yang bersaiz 3-6 months, yang saiz newborn beli 2,3 pasang je sebab ramai yang bagitau better beli yang bersaiz besar terus sebab baby cepat membesar.. 

  • ada yang kata breastpump better beli selepas delivery tapi saya dah beli aritu masa expo mom&baby kat midvalley sebab ada offer..save almost RM100..banyak tuuu..at first xnak beli lagi tapi disebabkan offer yg so wow tu en.suami paksa gak suh beli aritu g pun sooner or later kena beli gak kan..salah satu reason mengapa saya dh beli bp ni ialah sebab fikirkan sebaik saja selamat bersalin nti kita mesti akan guna bp ni terus selain direct bf kan?just sediakan payung sebelum hujan..dan xkanlah dalam pantang tu baru nk mencari2 barang2 ni semua..tp apapun it's depend to pendapat masing2.. 

  • ada orang cakap jangan beli barang2 baby if kandungan xsampai 7 bulan..tapi saya dah start beli baby stuff masa kandungan dah masuk 6bulan++..masa tu xbeli banyak pun just beli ckit2 je yang basic n important je..skrg ni pun ada lagi barang2 baby yg masih belum complete tapi skrg nampaknya nk outing pun dah xlarat bila dah masuk 7 bulan lebih ni..syukur jugak sebab dah beli barang2 baby masa 6 bulan lebih aritu sekurang2nya xda la penat sangat nk shopping bila dah 7 bulan++ ni... 

  • baby cot setakat ni belum lagi terfikir untuk beli sebab bila baby dah lahir 24/7 mesti melekat dengan kita kan..tunggu lah nanti bila dah besar cikit dan ada keperluan untuk baby cot tu, barulah akan difikirkan kemudian..apa pun depend pada pendapat masing2 jugak... 

  • mcm car seat ada yang kata better beli lepas bersalin..tapi saya rasa car seat tu salah satu benda wajib dibeli sekarang sebab lepas bersalin kat sini saya akan balik berpantang kat kg..jauh perjalanan tu almost 8-9 jam..so for sure kena ada car seat...


k lah rasa2nya itu sahajalah yang boleh dikongsi setakat ni..kalo ada apa2 info lagi saya akan share lagi ye..n xlupa kalo ada kawan2 yg nk sharing pengalaman atau info kat sini amat2la dialu2kan..:)



note:

- checklist yang disenaraikan kat atas tu adalah hasil carian kat blog2 m2b  yang lain dan boleh ditambah kurang mengikut keperluan dan pendapat sendiri..

- to m2b, ketahuilah detik2 menyopping barang2 baby adalah satu detik yang teramat indah!so appreciate this moment:)

- jika tahun lepas di bulan 6 ni saya sibuk dengan persiapan kahwin, tahun ni di bulan yang sama   saya sibuk dengan persiapan menyambut anugerah terindah dari Allah..syukur alhamdulillah..permudahkanlah urusan kami Ya Allah..amin

No comments:

Post a Comment