Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Sunday, June 19, 2011

suplement semasa pregnant

Salam,

monday blues???hehe xda lah, x blues mana pun ok je arini...ermm bercakap pasal suplement semasa preggy ni lain orang lain caranya kan?ada yg makan mcm2 vitamin, suplement tambahan, minum itu minum ini..masing2 mesti inginkan yang terbaik untuk zuriat yang sedang dikandungkan, betul x?

kali ni saya just nk share apa suplement yg saya amik sejak dari awal pregnant sampai sekarang...asid folik?itu wajib saya rasa bagi semua pregnant women..masa 1st pregnancy aritu mmg setiap hari saya amik asid folik ni..then selepas gugur aritu pun saya masih continue amik asid folic ni sehinggalah pregnant kali kedua ni..tapi masa usia kandungan 2 bulan (8 minggu) saya disyorkan oleh doktor kat klinik annur putrajaya untuk amik obimin pluz+obical (pil calcium) memandangkan saya mmg xleh nak telan sebarang jenis susu atau apa2 saja yg berunsurkan susu huhu..so alternatifnya kenalah amik dalam bentuk pil...kedua2 suplement ni still saya amalkan sehinggalah ke saat ini...alhamdulillah setakat ni xpernah lagi skip makan wpun untuk menelan obimin tu amat2la susah..baunya je pun boleh buat nk muntah..apatah lagi untuk telan huhu..so untuk makan obimin ni saya kena ada sesuatu untuk alas selepas saja telan pil ni dan biasanya buah2 la yg kena ada..sebaik saja telan ubat ni, tahan nafas, minum air, makan buah n bila agak2 bau n rasanya dah hilang baru boleh lepaskan nafas huhu...kwn2 kat opis ni mmg dah tahu dah pe'el saya time nk makan ubat ni hehe...nasib baik kena makan sebiji sekali sehari je:)...bagi saya, setiap hari tu selagi xmakan kedua2 pil ni hidup rasa macam xlengkap..cehh teruk sangat bunyinya haha..k ni lah rupa kedua2 pil yg wajib saya makan setiap hari...


dua2 ni mmg wajib makan everday


selain pil2 kat atas tu, yg wajib ada dalam menu sehari2 ialah buah-buahan..xkisahla buah apa sekalipun samada buah local atau import yg penting bakul buah tu sentiasa terisi:)...


mcm2 buah ada:)

susu???yg ni xpayah cakapla..terus terang saya bukanla seorang penggemar sebarang jenis susu sejak dari zaman sekolah hinggalah sekarang...selalu kena bebel ngan en.suami payahnya saya nak minum susu, setiap kali minum mesti rasa nak muntah..sampel susu bukan main banyak tapi minumnya x huhuhu...xkisahlah susu anmum ke, enfamama ke, yogurt ke mmg xleh telan...tapi bila dah en.suami yang buat nak xnak terpaksala telan jugak wpun mengambil masa untuk habiskan even segelas je pun huhuhu..awal2 dulu bukan main lagi semangat beli anmum yg kotak kecik je tapi berbulan2 xhabis2 jugak...last2 masuk angin buang mcm tu je..pastu baru2 ni beli lagi tapi yg ni perisa coklat pulak tapi kan kotaknya pun xbukak2 lagi huhu...ermm pasni harus kena kuatkan semangat untuk minum...saya tahu susu@calcium penting untuk baby tapi nk buat mcmana mmg tekak xleh nak terima..arap2la lepas ni saya mampu minum susu..satu kejayaan bagi saya kalo dapat habiskan satu kotak kecik yang belum terusik tu..cabaran tuk diri sendiri ni hehehe..


k lah tu je cerita ceriti pasal pemakanan during pregnant ni...apapun saya salute kat sapa2 yg boleh minum susu bergelas2 sehari..nk jadi mcm tu jugaklah, boleh???tadaaa..:P


note:

obimin n obical tu saya beli kat klinik annur putrajaya...sebab since 1st checkup sehinggalah sekarang, misi just tanya ubat ada lagi?xmention pun ubat apa y patut saya makan..mungkin dia fikir saya faham kot, mmg saya faham tapi sedikit pelik kenapa orang lain kena makan banyak2 jenis ubat..last2 saya jawab je saya makan obimin n stok masih ada sehingga next checkup huhuhu...

2 comments:

  1. bagus tue umi..xkisahla minum susu ke x..asalkan vitamin ckup..=)

    ReplyDelete
  2. tu la ain..tapi risau gak sbb tkut xcukup calcium utk baby..harus paksa diri gak ni minum susu huhu

    ReplyDelete