Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Tuesday, April 26, 2011

anda dah pakai baju mengandung???

Salam,

tajuk ntah apa2 ntah daa..hehe..tiba2 terlintas nk berbicara pasal hal ni..anda mula pakai maternity wear ni sejak usia kandungan bila yer?ada org ckp better 5 bulan ke atas, tp ada gak yang 4 bulan dah start pakai..bergantung pada masing2 la kan..tp ada yg advicekan saya biar tunggu besar dulu baru bleh start pakai..tp kalau nk pakai awal xsalah rasanya sbb badan kita xsama.kalo 3, 4 bulan tu perut dia dah mengembang haruslah tukar 'uniform' kan???

mcm saya dlm awal 4 bln aritu ramai yg dah mula bertanya nape sy xpakai 'uniform' lagi..maksudnya baju mengandung la tu..so sy jwbla xpa selagi baju kurung muat utk disarung selagi tu la sy akan memakainya wpun perut sy dah mula menampakkan kebonjolonnya seawal usia 3 bulan..tp masa tu kalau pakai bju kurung kainnya mmg xkan berkancing punya..zip pun separuh je huhuhu..pastu bila dtg opis ramaila yg duk tegur banjir ke sampai pakai kain singkat ni n mcm2 lagi la..hanya org2 yg paham je tahu mcmmana keadaannya kan?huhuhuhu..

w/pun semasa usia kandungan 4bln sy masih lagi tega memakai baju kurung..sbb nk pakai baju mengandung rasa malu pulak yelah nantikan dikata baru 4bln dh pakai baju mengandung...biasala kan mulut2 org ni susah nk dikawal..so bila dah masuk 5 bln sy mula mencari maternity dress ckit2..beli selai dua dulu..n xlupa seluar n skirt yg besar n selesa ckit..dan masa usia kandungan masuk 5bln++ sy pun start pakai maternity wear ke opis..tp diselang seli gak ngan baju kurung sbb stok baju mengandung mmg xbnyak lagi...

skrg usia  kandungan dah masuk 24w4d@6 bln..alhamdulillah..rasa mcm kejap je masa berlalu..dan perubahan yg paling ketara adalah sy mula rasa xselesa dh utk memakai baju kurung..serius!!!kalo dulu ada gak bbrapa pasang yg boleh sarung tp skrg hanya 2,3 pasang je yg boleh muat..tu pun kain mmg singkat tungging la n zip of course separuhla:D..bila duk kat kerusi, zip itu sudah semestinya sy tanggalkan terus sbb xselesa..alhamdulillah setakat ni xpernah lagi terlupa nk tarik balik zip tu bila bangun huhuhu..kang xpasal2 terlondeh plak haha..erm baju maternity pun xbyk dlm stok..xkan nk pakai bju yg sama je tiap2 hari minggu kan???nampak gayanya kenala mencari lagi baju2 yg sesuai dgn perubahan diri ni huhuhu...bila tgk baju2 kurung dlm almari tu aduhai sedihnya dh xleh pakai...xpa nanti lepas ni kita usaha utk kembali ke figure yg asalnya hehehe...


note: 

btw esok appointment checkup utk kali ke-5, berdebar2 rasanya maklumla dlm sebulan ni sy byk mkn benda2 manis, mitak2 la dijauhkan dari minum air gula tu..n hopefully ibu n cik baby dlm keadaan yg sihat2 sume..amin

1 comment:

  1. tgh2 cr info ttg maternity wear, jmpa blog ni.. sempoiii... :) same experience here, sy baru 23 weeks prgnant, keje lak mengajar kt sekolah..everyday pakai baju kurung berzip separuh jalan.. tu pun nasib baik baju kurung byk yg jenis kurung pahang/riau yg kembang bawah tu.. the prob is kain.... nk pakai bju mengandung rse segan, mcm u ckp la, mulut org ni nnti kata bru 5 bln prgnant da pakai bju mengandung..tp kat sekolah tu dah ramai yg tegur baju kurung cm susah nk bernafas dh.. huhu...

    ReplyDelete