Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Monday, April 18, 2011

sebab xbayar RM0.50 kena saman RM100.00!!!

Salam,

semalam sy g perbadanan putrajaya utk bayar saman..rasa cuak gak sebab time2 cengginilah kena bayar tu bayar ni huk huk huk..actually saman ni dah lama kena bln 1 aritu lagi..tp as usual sy ignore je saman tu sbb sblum ni pun pernah kena tp xda apa2 tindakan pun huhuhu..so bila dpt saman kali ni sy pun buat don no je la tp tup tup sampai surat kt kg..surat tu suh sy jelaskan saman dlm masa 7hari dari tarikh surat..if not kena tindakan mahkamah..ermm apalagi terpaksala bayar jugak..melayang lagi duit time2 ujung ni..bkn 1 tapi 2 saman ok!!!nk tahu nape sy kena saman???jom layan...

saman 1
bln 1 aritu sy pegi klinik annur kat presint 15, so sy parking betul2 kat depan klinik tu tp mmg bkn petak parkingla la sbbnya sume org parking kete ikut suka ati diaorg sendiri..gpun kt area klinik tu sume parking dh penuh..kalo yg ada pun nun jauh kat mydin kat depan tu..xlarat la plak nk jalan jauh2..bila tgk org parking suka ati sy pun menyelitla skali..ala bknnya mengganggu lalulintas pun..tup tup kuar je dr klinik tgk2 ada surat 'cinta' kat wiper..ermm saman la tu..tgk2 kesalahannya-parking di luar petak kenderaan!!!!so kena RM100 ye kawan2..

saman 2
selang beberapa hari selepas saman yg pertama, sy parking dpn mydin..alkisahnya sy jarang parking kat situ sbb selalunya sy parking kat belakang mydin tu..so sy pun xperasan la kewujudan mesin bayaran kat situ..kalau tahu mmg sah2 sy akan masukkan coin tu..masuk mydin dlm 5-10 minit je sbb xda brg yg dicari..kuar je tgk2 dpt lagi surat cinta tu..uihh sakitnya hati ni..senangnya diaorg keje ni kan..salah sikit je saman, salah sikit je saman..kesalahannya sbb xmembayar caj yg ditetapkan iaitu RM0.50..so saya kena saman RM100.00!!!berbaloi2 sungguh!!!dahla sistem bayaran dia xmesra alam..kena g bayar dulu pastu amik resit pastu kena patah balik kat kete kena display kat dashboard..buatnya kete parking jejauh tenaga abis kat situ je..ermm ppj sila kaji yer..bab nk dpt duit rakyat cepat jer tp tang service???bak kata nabil "lu pikirlah sendiri' huk huk huk..

so total saman kena bayar is RM200.00..pas buat rayuan dapatlah diskaun n jumlah yg sy kena bayar is RM140.00..ermm RM140.00 time2 mcm ni macam RM140,000.00 ok!

1 comment: