Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Friday, April 29, 2011

checkup@24weeks

Salam,

rabu lepas (27/4/2011) mcm biasa saya ke kk putrajaya P.9 untuk appointment checkup bulanan..sy g dlm pkul 9 pagi n xlama menunggu terus dapat no.giliran..org pun xberapa ramai gak arini..mcm biasa test urine n amik darah utk check Hb..time nk test urine tu cam biasala berdebar debuk huhuhu..namun alhamdulillah sbb urine normal..no sugar, no albumin..pastu g check Hb pun alhamdulillah Hb ditahap yg baik..

pas dah setel sume tu baru p scan kad utk jumpa nurse..ha ni lagi satu, time nk  jumpa nurse pun sy berdebar..kenapa?xlain xbukan mestila bimbang berat naik lebih dari yg sepatutnya..sbb apa yg sy dgr kalo berat naik melebihi kadar yg ditetapkan, maka bakal ibu tu kena amik MGTT utk check samada  ada diabetis ke tak even urine kita bersih dari sugar etc..MGTT @Modified Glucose Tolerance Test atau nama standardnya kena minum air gula la..apa yg sy risau sbb dari kebanyakan blog2 atau info yg sy baca pasal minum air gula ni, xda satu pun komen yg mengatakan ianya adalah biasa2 saje instead kebanyakannya mengatakan minum air gula adalah sgt2 xbest!!!ntahla sy sendiri pun xtahu sbb xpernah merasa huhuhu..

bila sampai giliran sy, dengan berdebar2nya masuk jumpa nurse..tgk2 nurse yg incharge sy aritu ialah nurse yg beri ceramah pasal penyusuan susu ibu kat sy masa last checkup aritu hehe..sib baik..nurse ni sgt2lah baik n polite orgnya..so as usual dia suh timbang berat badan..nak tau berapa?berat badan sy dah mencecah 64.3kg ok!..fuhh dh agak dah mesti nurse akan query punya,,so dia pun buat kira2 kat 1 kertas n dia ckp berat sy dh naik byk ni sepanjang mengandung..dari awl pregnant hingga usia 24w sy dah gain sebanyak 7.7kg!..makanya dgn itu dia pun kata.."puan, naik banyak ni..nati sy call doc kena minum air gula ke x"..adusshhh akhirnya perkara yg paling sy nak elakkan kena hadapi jua...uwaaaaa....dan akhirnya sahlah doc suh sy minum air gula for next checkup..ermm nk buat camna terima je lah..2 lah sapa suh sy mkn byk..pastu lak dlm sbln ni mmg sy byk mkn benda manis2..apa nk buat selera mmg sentiasa on sejak awl pregnant aritu...ishhh3..

xpa la nurse nati sy minumla sbb sy lebih fikirkan kesihatan cik baby kat dlm..kalo betul ditakdirkan sy ada diabetis maka hopefully adalah rawatannya..yg penting kesihatan sy berada ditahap yg baik demi memastikan cik baby sentiasa sihat2 sentiasa..pastu nurse amik bp n then baring atas katil tuk check perut n heartbeat..nurse ukur ketinggian rahim n dgr jantung cik baby berdegup..alhamdulillah best sgt dpt dgr jantungnya berdegup dup dap dup dap...nurse kata jantungnya normal..alhamdulillah..pastu sy tanya nurse tu kecik ke perut sy 6bln besar ni..dia kata ok 24w=24cm..kalo ikut graph mmg normal la..alhamdulillah..so ni lah result check up aritu:-

urine :sugar (B)&albumin (NIL)
Hb:12.3
berat:64.3kg (naik  2.9kg in a month)
tinggi rahim: 24cm (naik 5cm dari last checkup@20w)
heartbeat baby:147/bpm


oh ya..aritu jugak sy kena inject ATT@suntikan kancing gigi (Dos 1)..utk next checkup kena lagi suntik utk kali kedua memandangkan ini kandungan yg pertama..kalo kandungan kedua dan seterusnya sekali je..dari apa yg saya baca jugak ramai yg kata inject ATT ni sangat menyakitkan dan boleh buat tangan kebas2 n lenguh2 sampai 2-3 hari..tp bila sy sendiri kena cucuk, xdalah sesakit spt yg diceritakan tu..bagi sy biasa2 je..atas org2 kot..sbb bagi sy sakit lagi kena cucuk utk kecutkan rahim masa keguguran dulu..fuhh mmg sakit!!!(xtercerita pun lagi kisah keguguran dulu)...k lah itu saje cerita checkup kali ni..next appointment ialah pada 27/5/2011 (rabu@8am)..

ni nasihat nurse n schedule utk next appointment:

nasihat:-
1) kurangkan makan makanan yg mengandungi karbohidrat (susah ni)
2) kurangkan makan makanan manis2-alamak baru je nk makan durian byk2:( 

schedule:-

1) minum air gula (ikt prosedurnya nti)
2) injection ATT (Dos 2)
3) jumpa doc utk scan (doc nk check kedudukan uri sbb aritu uri sy rendah) 

2 comments:

  1. huhu,...btul2 zile, masa cucuk kejutkan rahim tue memg sakit kan...adoiii...

    ReplyDelete
  2. k.aida,

    ha'a..sakit sgt2 menitik gakla airmata huhuhu...

    ReplyDelete