Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Sunday, April 10, 2011

checkup@20weeks

Salam,

monday blues huhuhu..rasa xda mood je pagi2 ni..apa pun gagahkan diri gak nk citer pasal checkup aritu.dah lama berlalu citernya tapi kalo diperam2 jadi berkurun lak hehe..

30/3/2011 (rabu) lepas adalah checkup sy yang  ke-4 di KK Putrajaya P9..kali ni debaran pun sama gak cam checkup yg lepas2 huhu..bkn apa yg berdebarnya time urine test n berat badan je..ye lah since pernah ada kes protein dlm urine ms test kat annur aritu, rasa risau mmg xleh nk dielakkan..

kali ni checkup kena time pagi..ingatkan ramailah org rupa2nya idak..agaknya ramai yg pilih ptg kot sbb bleh balik rumah terus lepas tu..hehe.sampai2 je kat klinik tu, baru je amik no.giliran, xsempat nk duduk pun no telah dipanggil (menunjukkan mmg xramai nya org:P)..pastu cam biasa la test urine, hb n last skali masuk bilik nurse utk check bp, berat etc..so inilah result checkup aritu:-

berat=61.4kg (naik 1.6kg/month)
urine=albumin-NIL
Hb=13.0
Bp=120/75
Heartbeat baby=151/psm 

alhamdulillah kesemuanya ok except tang berat tu je hehe..nurse pesan suh kurangkan mknan berkarbohidrat..tp since kandungan dah mencecah 5 bln ni,lps ni kenaikan berat badan mestilah 2kg/month@0.5kg/weeks..owh itu kena makan byk2 tu..hehe..pastu bila nurse tgk Hb dia kata"uihh baguihh ni puan punya Hb, yg mcm ni la kita nak, kalo rendah bahaya"..sy pun senyum je la..ramah jugak nurse ni pekat loghat utaranya:)..bkn apa sblum trkh appointment sy dh mkn kerang byk2:)..alhamdulillah setakat ni Hb masih ok tp xtau la akan dtg camna..pastu nurse ukur lilit perut n dgr heartbeat baby..agak lama gak dia letak alat tu kat perut, suspen gak masa tu tkut ada something wrong ke..last2 dia ckp mula2 bacaan laju lama2 baru ok..agaknya masa laju tu baby ngah berguling2 kot..huhu..so selesailah sudah sesi checkup aritu..xsampai sejam pun kejap je rasa..

masa kuar kat lobi klinik tu terdengarlah announcement ada sesi ceramah penyusuan susu ibu kul 11.30 pagi kat bilik seminar..tgk2 jam dah pkul 11, so sy decide la utk hadir ceramah tersebut..dah alang2 ada kat situ kan??lagipun mmg sy excited sgt2 nk gain ilmu2 bf ni..so dlm pkul 11.30 saya pun pegi la ke bilik seminar tu, tgk2 peserta ada 3org jer termasuk ngan saya..tapi nurse pun start jugak ceramah wpun dgn kitaorg bertiga jer:)..banyak ilmu yg sy dapat dari ceramah tu n byk juga tanggapan2 yg xbetul yg selama ni kita fikirkan betul..ermm arap2la xlupa nanti..dan diakhir sesi kitaorg diberi timeslip..alhamdulillah:P..abis pun dh dekat kul 1 so kuar klinik terus g beli lunch kat teja foodcourt..teringat plak zaman dolu2 kat situla port lepak ngan kwn2 masa bujang..sadis la plak hehe..pas selesai balik semula ke opis..mana bleh balik rumah daa..hehe


corat-coret:-
  • nasib baik aritu snang dpt parking, xyah parking jauh2
  • suasana kat klinik ibu&anak sangat2lah lengang..cam pelik plak huhu
  • kak wan (kaunter Hb) siap offer pakej berurut  lepas pantang kat sy..hehe sempat tu sambil menyelam sambil minum air..
  • lastly, seronok tgk gelagat para suami yg sama2 hadir menemani isteri masing2 checkup..sy salute ngan suami2 tu..sekurang2nya si isteri merasa lebih dihargai bila si suami turut sama menemani mereka, wpun bkn suami yg mengandung tp at least kehadiran mereka disisi sudah ckup membuatkan isteri hlang rasa risau, sakit2 , bosan menunggu giliran dan yg pling pting ianya membuatkan isteri rasa tidak keseorangan dlm melalui detik2 mengandung ni..so kpd suami2 di luar sana, hargailah isteri anda..kalo ada kesempatan ringan2kanlah tulang anda utk menemani isteri anda ke klinik, sesungguhnya bukan harta benda yg diimpikan tp cukuplah kehadiran anda di sisi utk memberikan semangat kerana ianya sudah ckup memberikan ketenangan buat isteri anda..dan ingatlah bukan sedikit kesusahan dan kesakitan yg dialami isteri anda semasa mengandung..oleh itu tunjukkanlah kasih sayang dan perhatian anda pada tahap semaksima yg boleh..
  • tiba2 terdetik alangkah bestnya kalo en.suami pun dpt menemani sy ke klinik, tp sy xlah mengharapkan sgt wpun mmg amat berharap sbb jadual keje kami xsama, so sy xnaklah menyusahkan dia semata2 nk temankan sy..kena la berdikari kan???sekurangnya2nya bila dia mengambil tahu sume perkembangan pun dh ckup buat saya..erm tetibe rasa sebak plak:(
k lah ada keje ckit nk buat ni, pjg plak entry ni huhu biasalah bila dh start menaip mmg xreti nk berenti plak hehe..tadaa

2 comments:

  1. sabo ye kak..yg penting mase nk bersalin suami harus disisi..=)

    ReplyDelete
  2. arap2 gitulah ain..tu yg pling penting sbnarnya huhu

    ReplyDelete