Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Friday, April 29, 2011

bila anda mula membeli brg2 baby?

Salam,

diam xdiam kandungan saya dah memasuki usia 25 weeks..alhamdulillah syukur Ya Allah diatas segala nikmatMu ini...

ermm bila boleh beli brg2 baby ek..ada org kata tunggu  nanti dah masuk 7 bulan baru boleh beli..sbb kalo beli awl2 takut ada apa2 yg xdiingini berlaku..Nauzubillah..ada gak yg kata tunggu baby dah kuat sikit baru boleh beli sbb bila dah masuk usia 7 bln risiko tu dah berkurang..tap ada gak yg kata beli awl pun xpa sbb ada gak kes preterm yg mana kita dah boleh bersalin pada usia 7 bulan..kang xsempat n k beli barang2 baby sume..

yeke ek?sy pun xtahu yg mana satu harus diikut..tp kalo tanya akak2 n kawan2 yg dh berpengalaman, diaorg ckp skrg pun dah boleh beli dah sikit2..bkn apa takut nati bila kandungan dan semakin membesar, xlarat pulak nk jalan2 shopping2 tu sume..ye x ye jugak ek..sbb skrg pun sy dh mudah penat bila kuar jalan2 terutama tang lenguh kaki tu..tp masih lagi boleh dihadapi dgn tenang:)..so sy ngan en.suami pun bincang2la bila nak beli barang2 baby..pada mulanya kami ke PKNS bangi je sbb niatnya saja nak survey2 dulu sbb nk buat bajet sblum betul2 shopping..dari mula2 survey akhirnya terbeli gak ok!diulangi...terbeli!!!hehehe..2 la mmg xleh lari dah..sib baik beli baju je dulu..mula2 tu sy xnak beli lagi..tapi en.suami paksa suh beli gak..nak x nak kenala menurut perintah kan?mula2 sy kata beli sepasang je la dulu..tapi dia suh gak beli 2 pasang..errmm so belilah 2 pasang dulu..xpa la bkn sy yg bayar pun:D..

eee...tgk baju pink2 ni sumenya santek2..gerrrraaammm nengoknya huhuhu..so lpas ni boleh la kot berdikit2 beli barang2 baby kan..ke terlalu awal sy membelinya???kwn2 yg dah ada pengalaman leh share x?

checkup@24weeks

Salam,

rabu lepas (27/4/2011) mcm biasa saya ke kk putrajaya P.9 untuk appointment checkup bulanan..sy g dlm pkul 9 pagi n xlama menunggu terus dapat no.giliran..org pun xberapa ramai gak arini..mcm biasa test urine n amik darah utk check Hb..time nk test urine tu cam biasala berdebar debuk huhuhu..namun alhamdulillah sbb urine normal..no sugar, no albumin..pastu g check Hb pun alhamdulillah Hb ditahap yg baik..

pas dah setel sume tu baru p scan kad utk jumpa nurse..ha ni lagi satu, time nk  jumpa nurse pun sy berdebar..kenapa?xlain xbukan mestila bimbang berat naik lebih dari yg sepatutnya..sbb apa yg sy dgr kalo berat naik melebihi kadar yg ditetapkan, maka bakal ibu tu kena amik MGTT utk check samada  ada diabetis ke tak even urine kita bersih dari sugar etc..MGTT @Modified Glucose Tolerance Test atau nama standardnya kena minum air gula la..apa yg sy risau sbb dari kebanyakan blog2 atau info yg sy baca pasal minum air gula ni, xda satu pun komen yg mengatakan ianya adalah biasa2 saje instead kebanyakannya mengatakan minum air gula adalah sgt2 xbest!!!ntahla sy sendiri pun xtahu sbb xpernah merasa huhuhu..

bila sampai giliran sy, dengan berdebar2nya masuk jumpa nurse..tgk2 nurse yg incharge sy aritu ialah nurse yg beri ceramah pasal penyusuan susu ibu kat sy masa last checkup aritu hehe..sib baik..nurse ni sgt2lah baik n polite orgnya..so as usual dia suh timbang berat badan..nak tau berapa?berat badan sy dah mencecah 64.3kg ok!..fuhh dh agak dah mesti nurse akan query punya,,so dia pun buat kira2 kat 1 kertas n dia ckp berat sy dh naik byk ni sepanjang mengandung..dari awl pregnant hingga usia 24w sy dah gain sebanyak 7.7kg!..makanya dgn itu dia pun kata.."puan, naik banyak ni..nati sy call doc kena minum air gula ke x"..adusshhh akhirnya perkara yg paling sy nak elakkan kena hadapi jua...uwaaaaa....dan akhirnya sahlah doc suh sy minum air gula for next checkup..ermm nk buat camna terima je lah..2 lah sapa suh sy mkn byk..pastu lak dlm sbln ni mmg sy byk mkn benda manis2..apa nk buat selera mmg sentiasa on sejak awl pregnant aritu...ishhh3..

xpa la nurse nati sy minumla sbb sy lebih fikirkan kesihatan cik baby kat dlm..kalo betul ditakdirkan sy ada diabetis maka hopefully adalah rawatannya..yg penting kesihatan sy berada ditahap yg baik demi memastikan cik baby sentiasa sihat2 sentiasa..pastu nurse amik bp n then baring atas katil tuk check perut n heartbeat..nurse ukur ketinggian rahim n dgr jantung cik baby berdegup..alhamdulillah best sgt dpt dgr jantungnya berdegup dup dap dup dap...nurse kata jantungnya normal..alhamdulillah..pastu sy tanya nurse tu kecik ke perut sy 6bln besar ni..dia kata ok 24w=24cm..kalo ikut graph mmg normal la..alhamdulillah..so ni lah result check up aritu:-

urine :sugar (B)&albumin (NIL)
Hb:12.3
berat:64.3kg (naik  2.9kg in a month)
tinggi rahim: 24cm (naik 5cm dari last checkup@20w)
heartbeat baby:147/bpm


oh ya..aritu jugak sy kena inject ATT@suntikan kancing gigi (Dos 1)..utk next checkup kena lagi suntik utk kali kedua memandangkan ini kandungan yg pertama..kalo kandungan kedua dan seterusnya sekali je..dari apa yg saya baca jugak ramai yg kata inject ATT ni sangat menyakitkan dan boleh buat tangan kebas2 n lenguh2 sampai 2-3 hari..tp bila sy sendiri kena cucuk, xdalah sesakit spt yg diceritakan tu..bagi sy biasa2 je..atas org2 kot..sbb bagi sy sakit lagi kena cucuk utk kecutkan rahim masa keguguran dulu..fuhh mmg sakit!!!(xtercerita pun lagi kisah keguguran dulu)...k lah itu saje cerita checkup kali ni..next appointment ialah pada 27/5/2011 (rabu@8am)..

ni nasihat nurse n schedule utk next appointment:

nasihat:-
1) kurangkan makan makanan yg mengandungi karbohidrat (susah ni)
2) kurangkan makan makanan manis2-alamak baru je nk makan durian byk2:( 

schedule:-

1) minum air gula (ikt prosedurnya nti)
2) injection ATT (Dos 2)
3) jumpa doc utk scan (doc nk check kedudukan uri sbb aritu uri sy rendah) 

Tuesday, April 26, 2011

boy or girl?

Salam,

adakah anda excited nk tahu jantina bayi yg dikandung???atau adakah anda ada impian sendiri nk anak anak sulung lelaki ke perempuan??hohoho..sy tahu masing2 mesti ada perasaan ingin tahu jantina baby dlm tummy kan?xterkecuali sy pun tp sbnarnya boy or girl xlah penting sgt sbb apa yg lebih utama diharapkan baby membesar dgn sihat dan sempurna..bagi yg dh ada anak lelaki dan perempuan sebelum ni tentu xkisah kan..tp bagi yg bakal dpt anak sulung mestilah xlepas dari perasaan ingin tahu tu kan?hehe..

org2 kata kalo usia kandungan dah 5bln dah boleh scan utk tahu gendernya..so sy pun pegila scan kat annur putrajaya tu..tp agak hampa sbb cik baby ni duk menungging seolah2 sedang sujud:)..so agak susah utk pn doctor cari dia punya dot..dot..dot...xpa la kita tunggu je la masa akn dtg..arap2 dpt tahu la jugak gender cik baby ni sblum dia keluar melihat dunia..bkn apa kalo dh tahu jantinanya at least boleh melancarkan urusan pembelian baby stuff ni hehe..ye la bak kata org pink tu utk gegirl n blue tu utk boboy?ye ke?tp kan setiap kali tgk baju2 baby mesti tertarik ngan yg pinky2 je..comel2 je tgk..ngan riben kedut2 bagai2:D..so setiap kali g kedai baby mesti warna pink gak  yg nampak cantik di mata..adakah ini petanda yg cik baby saya ni girl???wallahu'alam..








so, boy or girl???tunggu.......

anda dah pakai baju mengandung???

Salam,

tajuk ntah apa2 ntah daa..hehe..tiba2 terlintas nk berbicara pasal hal ni..anda mula pakai maternity wear ni sejak usia kandungan bila yer?ada org ckp better 5 bulan ke atas, tp ada gak yang 4 bulan dah start pakai..bergantung pada masing2 la kan..tp ada yg advicekan saya biar tunggu besar dulu baru bleh start pakai..tp kalau nk pakai awal xsalah rasanya sbb badan kita xsama.kalo 3, 4 bulan tu perut dia dah mengembang haruslah tukar 'uniform' kan???

mcm saya dlm awal 4 bln aritu ramai yg dah mula bertanya nape sy xpakai 'uniform' lagi..maksudnya baju mengandung la tu..so sy jwbla xpa selagi baju kurung muat utk disarung selagi tu la sy akan memakainya wpun perut sy dah mula menampakkan kebonjolonnya seawal usia 3 bulan..tp masa tu kalau pakai bju kurung kainnya mmg xkan berkancing punya..zip pun separuh je huhuhu..pastu bila dtg opis ramaila yg duk tegur banjir ke sampai pakai kain singkat ni n mcm2 lagi la..hanya org2 yg paham je tahu mcmmana keadaannya kan?huhuhuhu..

w/pun semasa usia kandungan 4bln sy masih lagi tega memakai baju kurung..sbb nk pakai baju mengandung rasa malu pulak yelah nantikan dikata baru 4bln dh pakai baju mengandung...biasala kan mulut2 org ni susah nk dikawal..so bila dah masuk 5 bln sy mula mencari maternity dress ckit2..beli selai dua dulu..n xlupa seluar n skirt yg besar n selesa ckit..dan masa usia kandungan masuk 5bln++ sy pun start pakai maternity wear ke opis..tp diselang seli gak ngan baju kurung sbb stok baju mengandung mmg xbnyak lagi...

skrg usia  kandungan dah masuk 24w4d@6 bln..alhamdulillah..rasa mcm kejap je masa berlalu..dan perubahan yg paling ketara adalah sy mula rasa xselesa dh utk memakai baju kurung..serius!!!kalo dulu ada gak bbrapa pasang yg boleh sarung tp skrg hanya 2,3 pasang je yg boleh muat..tu pun kain mmg singkat tungging la n zip of course separuhla:D..bila duk kat kerusi, zip itu sudah semestinya sy tanggalkan terus sbb xselesa..alhamdulillah setakat ni xpernah lagi terlupa nk tarik balik zip tu bila bangun huhuhu..kang xpasal2 terlondeh plak haha..erm baju maternity pun xbyk dlm stok..xkan nk pakai bju yg sama je tiap2 hari minggu kan???nampak gayanya kenala mencari lagi baju2 yg sesuai dgn perubahan diri ni huhuhu...bila tgk baju2 kurung dlm almari tu aduhai sedihnya dh xleh pakai...xpa nanti lepas ni kita usaha utk kembali ke figure yg asalnya hehehe...


note: 

btw esok appointment checkup utk kali ke-5, berdebar2 rasanya maklumla dlm sebulan ni sy byk mkn benda2 manis, mitak2 la dijauhkan dari minum air gula tu..n hopefully ibu n cik baby dlm keadaan yg sihat2 sume..amin

Monday, April 25, 2011

wajah baru:P

Salam,

hehe blog ini sudah bertukar wajah dah..hasil  ke kreatifan  dakcik ain..thanks byk2 ye ain..nanti apa2 k.zila mintak bantuan ain lagi..boleh kan???hehe

Sunday, April 24, 2011

not feeling well

Salam,

tetiba je terasa xsedap badan..hampir nak pitam rasanya..pandangan berpusing2..badan seram sejuk..xtahu nk describe mcmana..tambah pulak dgn bau yg akak cleaner tu sembur kat meja..fuhh mmg xtahan..nk menaip ni pun menggigil2..cuba baring kat surau tadi tp xok jugak..nk ke klinik mcm xlarat nk drive..ngan kepala pusing2..nk wat keje mmg xleh..duduk xkena, baring xkena..mcm mana ni..

Tuesday, April 19, 2011

16.04.2010

Salam,

imbas kembali.....

di suatu petang saya sedang berjalan2 di pasar tani bersama-sama kak gee (beloved opismate) n her kids-akim, sya n qiera..dan pada masa tu sy tgh mendukung qiera n sebelah tangan lagi duk main sms..

dia   : salam awk, buat apa tu, dah balik keje ke?
saya : wasalam..duk pasar tani jalan2 cari mkn
dia   : ooo..boleh belikan saya nasi lauk ikan aya?
saya : eleh mcm la dia tu dekat nk kirim2 huhu
dia   : xpa la..awk suka x mkn ikan aya?
saya : suka..
dia   : awk suka saya x?
saya : suka..
dia   : suka mcm mana tu?
saya : suka la hahahaha..
dia   : tgk tu main2 plak..mksud saya awk suka x kat saya?
saya : main apa2 plak..xnmpak ke sy tgh suka ni hahahaha...
dia   : kalo betul awk suka saya, kira hujung tahun kira jadila kita dua 
         ni..
saya : ???????????????maksud awk?
dia   : sy serius ni, kalo boleh sy xnk tunggu lama2..kalo betul awk 
         jodoh saya, saya terima seadanya baik buruk awk..

*dengan perasaan terkejut, blurrr n seribu macam perasaan, saya tanya dia betul2!!!dahla sebelah tangan duk dukung qiera, sebelah lagi duk taip msg..ni soal hidup dan mati ni huhuhu..duk terpikirla ni lamaran ke apa ni huhuhu


saya  : awk ni biar betul, perkara mcm ni bkn boleh buat main2...awk 
          dah pikir masak2 ke?kita kan baru je kenal,awk xtahu lagi 
          baik buruksaya..
dia    : dah..saya terima diri awk seadanya..sy xnk kawan lama2..kalo 
          dah suka xpayah nk tunggu lama2..lagipun umur kita 
          makin bertambah..ni bukan masanya lagi nk main2..
saya : sy bukan apa..sbnarnya sy takut dikecewakan lagi
dia   : Insya Allah saya akn jaga awk dengan baik..
saya : kalau betul awk serius,jumpa la mak ayah saya..
dia   : yg tu mmg sepatutnya la..nanti kita jumpa mak ayah masing2..
saya : ermmmm....


hehe sbnarnya byk lagi perbualan saya dgn dia aritu tp xkan nk tulis kat sini kot huhu..so itulah titik permulaan hubungan saya dengan dia..sejak dari haritu, kitaorg mula serius dgn hubungan ni..walaupun kenal mmg xlama tp saya dpt rasakan dialah jodoh saya..benarlah kata org..kalo dah suka sama suka xperlu nk tunggu lama2..wpun saya baru saja frust ngan seseorang masa tu tp kalau dah itu ketentuanNya saya terima dengan hati terbuka...benarlah kata pepatah "kadang2 Tuhan menguji kita dengan menemukan kita dgn org yg salah sebelum menemukan kita dgn org yg betul"..inilah yg dinamakan jodoh..kadang2 terpikir dulu saya selalu tertanya2 bilalah sy akan kawin..calon pun ntah kemana..tapi inilah jodoh saya yg dah tersurat di Loh Mahfuz..cuma kita sebagai manusia tidak akan tahu bila dan ketikanya sama jugak mcm rezeki dan ajal maut kita..so inilah masa saya..sungguh sy benar2 tidak menyangka jodoh saya dtg dlm masa sedetik cuma dan selepas tu terus merancang untuk kawin..Subhanallah sesungguhnya Allah itu Maha Penyayang dan Dialah sebaik2 perancang...Alhamdulillah..thanks Allah sebab memberiku peluang untuk bergelar seorang isteri di duniaMu..


sya comel

ni lah saksi2 kejadian hari tu..eh boleh pakai ke ni hehehe:P


note:

16.04.2011 yang lalu genapla setahun peristiwa ni berlaku..bila diingatkan kembali detik2 awal perkenalan kami dulu, mmg tidak disangka2 yg dia dah jadi suami saya sekarang...:P..alhamdulillah














 saat-saat diijabkabulkan


alhamdulillah..saya isteri dia suami:)
 

jeruk pauh homemade

Salam,

anda suka makan jeruk???ntah nape tetiba terlintas lak dalam pikiran ni jeruk pauh yg saya buat aritu..cam dh lama xmakan ni..nmpak gayanya kena p p.mlm bangi ni nk cari buah pauh tu..kat sana murah jer RM3 sekilo, kat p.tani putrajaya ni RM6 sekilo!!!2 kali ganda ok reganya..sbb 2 la sy lebih suka p bangi hehe..

sbnarnya asal usul nk buat jeruk ni  disebabkan sy mmg suka mkn jeruk..tp jeruk2 yg dijual kat luar sana tu byk bebenor pengawetnya..so utk menyedapkan hati sendiri sy pun buatlah sendiri jeruk pauh ni..kalo kat kelate jeruk ni mmg biasa sgt la kan tp kat luar xtahu la plak..tp apapun jeruk mcm ni mmg fevret sy..puas hati sebab xguna bahan pengawet (ibu jeruk) n xda perisa2 tambahan huhuhu..lagipun nk buatnya pun tersangatla senang cuma rajin ngan tak jer:P..k lah sape2 yg berminat nk cuba nti sy bagi resipi yer..tp sblum tu jom layan gambar2nya dolu:P

 pauh ni dh nk masak ckit sbnarnya


 potong ikut citarasa sendiri


 ready to eat:D


jeruk pauh/mangga
bahan:
1) buah pauh/mangga (kuantiti ikut suka)
2) 1-2 keping gula melaka @nise (org kelate panggil)
3) gula secukup rasa
4) 5-6 biji lada kering (kalau xnak pedas, buang bijinya)

cara nak buat:

1) potong buah pauh mengikut citarasa sendiri
2) rendam dengan air garam semalaman
3) blend lada kering dengan gula melaka@nise
4) masak air gula dan campurkan bhn yg telah diblend tadi hingga masak
5) tuangkan kuahnya ke dalam buah pauh tadi dan kacau..sedia utk  
    dimakan:P

note:

kalau nk lagi sedap, sejukkan dalam peti ais..

Monday, April 18, 2011

stoberi coklat cinta kasih sayang

Salam,

ingat lagi x entry pasal sy frust sbb xdpt mkn stoberi coklat kat ch tu..kalo xingat boleh rujuk sini..frust..hampa tp ke'frust'an sy dah terubat..hehe nk tahu nape???meh nk citer...


masa kat cameron aritu sy ada beli beli stoberi 1kilo..memandangkan stoberi coklat xdpt mkn so sy pun pikir balik nti nk beli coklat masakan n nk buat sendiri je..nk mkn puas2..so esoknya sy g la mydin beli baking chocolate tu n balik simpan dalam fridge..ingat nk buatla mlm tu tp aritu sy merajuk ngan en.suami+bawa diri sebab frust xleh mkn stoberi coklat kat cameron (teruk kan sy)..

esok paginya cam biasa dtg opis  bw bekal yg en.suami sediakan..mcm biasa ada air masak sebotol n ada bekas tupperware tp sy xtgk pun isi dalamnya..pakai amik je beg bekal tu..sampai2 je opis lepas brekpes baru sy bukak tupperware tu nk tgk apa dalamnya..nk tahu apa dia???

 stoberi coklat idaman saya!!!

bila tgk jer isi dalam bekas tu stoberi coklat, terus menitik airmata..sebak dan terharu yg amat (ni kalo en.suami baca sah2 dia perasanla tu huhu)..tp serius masa tu mmg rasa terharu sgt...ye la dahla sy merajuk ngan dia tp dia tetap tunaikan keinginan sy ni..i luv u dear!!!entah bila la dia buat stoberi coklat ni agaknya..mlm tu kot sebab sy perasan dia tido lewat mlm tu agaknya duk buat benda ni la kot..

so sy pun mknla sepuas2nya..maklumlah dh lama mengidam teringin nk makan stoberi coklat ni..sejak dari hari tu, banyak kali gaklah en.suami buatkan stoberi coklat ni untuk bekalan sy ke opis...bertambah2 sayang sy kat dia:)..ye lah balik2 keje je tgk2 dia dah siap beli stoberi n coklat kat mydin..pastu sy ckp kat dia xnk makan dah sbb dah lepas keinginan tu hehe..tp sbnarnya sy takut kena diabetis kalo mkn byk sgt..maklumlah coklat tu kan manis huhu...

ok utk selingan jom kita tgk penyediaan stoberi coklat oleh en.suami saya ni...

 delicious stoberi:)


 stoberi+baking chocolate


 masak campurkan dgn susu pekat



masak sehingga coklat jadi pekat mcm ni


tadaa..siap sudah stoberi coklat:D 


for my dearest husband, 
terima kasih syg sebab susah payah tunaikan hasrat ummie..
terima kasih sbb sehingga saat ini sedaya upaya cuba penuhi keinginan ummie..
terima kasih syg sebab selalu mengalah bila ummie merajuk..
terima kasih syg sebab buatkan megi yg sedap bila ummie mintak..
terima kasih syg sebab sehingga hari ini xpernah gagal sediakan bekal ummie pagi2 w/pun ummie x pernah mintak utk sediakan semua tu..
terima kasih sayang utk segala2nya..
i luv u  so much!!!
i luv u..i luv u...i luv u...

sebab xbayar RM0.50 kena saman RM100.00!!!

Salam,

semalam sy g perbadanan putrajaya utk bayar saman..rasa cuak gak sebab time2 cengginilah kena bayar tu bayar ni huk huk huk..actually saman ni dah lama kena bln 1 aritu lagi..tp as usual sy ignore je saman tu sbb sblum ni pun pernah kena tp xda apa2 tindakan pun huhuhu..so bila dpt saman kali ni sy pun buat don no je la tp tup tup sampai surat kt kg..surat tu suh sy jelaskan saman dlm masa 7hari dari tarikh surat..if not kena tindakan mahkamah..ermm apalagi terpaksala bayar jugak..melayang lagi duit time2 ujung ni..bkn 1 tapi 2 saman ok!!!nk tahu nape sy kena saman???jom layan...

saman 1
bln 1 aritu sy pegi klinik annur kat presint 15, so sy parking betul2 kat depan klinik tu tp mmg bkn petak parkingla la sbbnya sume org parking kete ikut suka ati diaorg sendiri..gpun kt area klinik tu sume parking dh penuh..kalo yg ada pun nun jauh kat mydin kat depan tu..xlarat la plak nk jalan jauh2..bila tgk org parking suka ati sy pun menyelitla skali..ala bknnya mengganggu lalulintas pun..tup tup kuar je dr klinik tgk2 ada surat 'cinta' kat wiper..ermm saman la tu..tgk2 kesalahannya-parking di luar petak kenderaan!!!!so kena RM100 ye kawan2..

saman 2
selang beberapa hari selepas saman yg pertama, sy parking dpn mydin..alkisahnya sy jarang parking kat situ sbb selalunya sy parking kat belakang mydin tu..so sy pun xperasan la kewujudan mesin bayaran kat situ..kalau tahu mmg sah2 sy akan masukkan coin tu..masuk mydin dlm 5-10 minit je sbb xda brg yg dicari..kuar je tgk2 dpt lagi surat cinta tu..uihh sakitnya hati ni..senangnya diaorg keje ni kan..salah sikit je saman, salah sikit je saman..kesalahannya sbb xmembayar caj yg ditetapkan iaitu RM0.50..so saya kena saman RM100.00!!!berbaloi2 sungguh!!!dahla sistem bayaran dia xmesra alam..kena g bayar dulu pastu amik resit pastu kena patah balik kat kete kena display kat dashboard..buatnya kete parking jejauh tenaga abis kat situ je..ermm ppj sila kaji yer..bab nk dpt duit rakyat cepat jer tp tang service???bak kata nabil "lu pikirlah sendiri' huk huk huk..

so total saman kena bayar is RM200.00..pas buat rayuan dapatlah diskaun n jumlah yg sy kena bayar is RM140.00..ermm RM140.00 time2 mcm ni macam RM140,000.00 ok!

Tuesday, April 12, 2011

perlu ke sampai Fella Design???

Salam,

sejak dua menjak ni sakit belakang semakin terasa..bukan tu saja sakitnya sampai ke tulang punggung..lebih2 lagi kalau duduk di kerusi yg tersangatlah 'empuknya' huhuhu..dan kalau duduk terlalu lama pun boleh menyebabkan sakit pinggang n punggung ni..serba xselesa rasanya..kalau dlm kereta mmg sy dah alaskan dgn bantal..kat opis ni pun sama tp walaupun kerusi kat opis ni dah beralaskan bantal sume tp sakitnya sangatlah terasa..sebabnya masa mula2 beli bantal ni elok je gebunya tapi lama kelamaan ianya semakin menipis..bak kata ore kelate jadi 'leseh' doh uwaaa..nampaknya kena cari bantal yg betul2 tebal tapi comfort utk menampung badanku ini uwaaa..tapi perlukah sehingga ke tahap Fella Design???

 waha melampaula kalo sy sorang je pakai kerusi ni kat opis.kalah SUB tuuu

 yg ni bukan nk keje..nak terlena kat opis bolehla..

 fuhh mmg bestla kalo dodok atas sofa camni

 ni pun cam best je..tp kompem xbuat kejela hehe


 ha kalo dpt yg ni..95% kompem kurang rasa lenguh2 badan n kaki..so commfortable




eh3 bukan main lagi ye berangan..xda la tu sekadar penghibur duka lara je..xda nya sampai nk beli Fella Design tu..rega pun dah ribu riban..sy masih lagi berpijak dibumi yg nyata ye..tapi sbnarnya kan mmgla terasa mau mencari bantal lapik yg betul2 selesa..xtahan dah rasanya kerusi kat opis ni..tiap kali nak bangun mesti rasa sakit..bukan sikit tp mmg teramatlah sakit  especially tulang punggung ni..uwaaa....
 

Monday, April 11, 2011

alkisah puasa ganti

Salam,

ingat lagi x entry pasal sy nk start puasa ganti tu..huhu aritu bkn main semangat lagi kan nk ganti puasa..last2 baru berjaya sehari je..1/10 uhuk..bkn xnk puasa lagi tp ada kisahnya..

1st day puasa aritu, hajat dihati nk berbuka kat luar sbb teringin nk makan tomyam+telur dadar+kailan ikan masin..sbb kat rumah pun xda stok nk masak..hajatnya nti en.suami balik nk ajakla dia kuar sbb tu lah xberusaha beli lauk utk masak memasak..then bila en.suami sampai rumah, nmpak cam penat rasa serba salah plak nk bagitau hasrat hati ni..last2 berbuka dulu ngan kurma sebiji..

bila en.suami tanya dh berbuka lum jwbla dah..pastu  tnya berbuka ngan apa n nk masak apa nti..so dgn hati yg frust sbb xdpt nk mkn tomyam sy pun jwblah nk masak sardin ngan telur dadar je..so lepas solat maghrib baru masuk dapur nk masak..tgh2 msk tu en.suami pun tlgla skali..dan  dgn tiba2 je badan ni rasa seram sejuk, pandangan pun dah berpusing2 n kaki pun dah rasa xjejak lantai dah..rasa mcm nk rebah dah..tp gagahkan diri duduk kat sofa n baring kat situ dgn rasa mmg xbermaya..badan rasa terketar2 n xtau dh nk explain mcm mana..sblum tu capai buah lai dgn harapan utk memenuhkan ruang perut spya kurang ckit rasa lemah tu..tp baru mkn sparuh mmg xdaya nk telan dah..kepala pun dh pening yg amat..en.suami panggil pun xlarat nk jwb..last2 rehat skjap barulah gagah ckit nk mkn nasi..2 pun xberselera sgt mkn skdar nk kuatkan badan je..sian baby:(

so, moral of the story: jgn fikir diri tu kuat sgt..awk tu bknnya seorang tapi berdua..jgn delay mkn bila dah sampai waktu berbuka..akibatnya jadi mcm nilah..arap2 baby xda apa2..insaf sekejap

dan sbb tu lah sy baru berpuasa sehari je..Insya Allah sy cuba utk habiskan puasa secepat yg boleh..tapi rasa2nya mmg kena beli lauk siap utk berbuka sbb kalo nk masak mmgla xlarat..kalo xpuasa pun balik keje dh penat semacam inikan pula kalau puasa pastu nk masak lagi..ermm

Sunday, April 10, 2011

checkup@20weeks

Salam,

monday blues huhuhu..rasa xda mood je pagi2 ni..apa pun gagahkan diri gak nk citer pasal checkup aritu.dah lama berlalu citernya tapi kalo diperam2 jadi berkurun lak hehe..

30/3/2011 (rabu) lepas adalah checkup sy yang  ke-4 di KK Putrajaya P9..kali ni debaran pun sama gak cam checkup yg lepas2 huhu..bkn apa yg berdebarnya time urine test n berat badan je..ye lah since pernah ada kes protein dlm urine ms test kat annur aritu, rasa risau mmg xleh nk dielakkan..

kali ni checkup kena time pagi..ingatkan ramailah org rupa2nya idak..agaknya ramai yg pilih ptg kot sbb bleh balik rumah terus lepas tu..hehe.sampai2 je kat klinik tu, baru je amik no.giliran, xsempat nk duduk pun no telah dipanggil (menunjukkan mmg xramai nya org:P)..pastu cam biasa la test urine, hb n last skali masuk bilik nurse utk check bp, berat etc..so inilah result checkup aritu:-

berat=61.4kg (naik 1.6kg/month)
urine=albumin-NIL
Hb=13.0
Bp=120/75
Heartbeat baby=151/psm 

alhamdulillah kesemuanya ok except tang berat tu je hehe..nurse pesan suh kurangkan mknan berkarbohidrat..tp since kandungan dah mencecah 5 bln ni,lps ni kenaikan berat badan mestilah 2kg/month@0.5kg/weeks..owh itu kena makan byk2 tu..hehe..pastu bila nurse tgk Hb dia kata"uihh baguihh ni puan punya Hb, yg mcm ni la kita nak, kalo rendah bahaya"..sy pun senyum je la..ramah jugak nurse ni pekat loghat utaranya:)..bkn apa sblum trkh appointment sy dh mkn kerang byk2:)..alhamdulillah setakat ni Hb masih ok tp xtau la akan dtg camna..pastu nurse ukur lilit perut n dgr heartbeat baby..agak lama gak dia letak alat tu kat perut, suspen gak masa tu tkut ada something wrong ke..last2 dia ckp mula2 bacaan laju lama2 baru ok..agaknya masa laju tu baby ngah berguling2 kot..huhu..so selesailah sudah sesi checkup aritu..xsampai sejam pun kejap je rasa..

masa kuar kat lobi klinik tu terdengarlah announcement ada sesi ceramah penyusuan susu ibu kul 11.30 pagi kat bilik seminar..tgk2 jam dah pkul 11, so sy decide la utk hadir ceramah tersebut..dah alang2 ada kat situ kan??lagipun mmg sy excited sgt2 nk gain ilmu2 bf ni..so dlm pkul 11.30 saya pun pegi la ke bilik seminar tu, tgk2 peserta ada 3org jer termasuk ngan saya..tapi nurse pun start jugak ceramah wpun dgn kitaorg bertiga jer:)..banyak ilmu yg sy dapat dari ceramah tu n byk juga tanggapan2 yg xbetul yg selama ni kita fikirkan betul..ermm arap2la xlupa nanti..dan diakhir sesi kitaorg diberi timeslip..alhamdulillah:P..abis pun dh dekat kul 1 so kuar klinik terus g beli lunch kat teja foodcourt..teringat plak zaman dolu2 kat situla port lepak ngan kwn2 masa bujang..sadis la plak hehe..pas selesai balik semula ke opis..mana bleh balik rumah daa..hehe


corat-coret:-
  • nasib baik aritu snang dpt parking, xyah parking jauh2
  • suasana kat klinik ibu&anak sangat2lah lengang..cam pelik plak huhu
  • kak wan (kaunter Hb) siap offer pakej berurut  lepas pantang kat sy..hehe sempat tu sambil menyelam sambil minum air..
  • lastly, seronok tgk gelagat para suami yg sama2 hadir menemani isteri masing2 checkup..sy salute ngan suami2 tu..sekurang2nya si isteri merasa lebih dihargai bila si suami turut sama menemani mereka, wpun bkn suami yg mengandung tp at least kehadiran mereka disisi sudah ckup membuatkan isteri hlang rasa risau, sakit2 , bosan menunggu giliran dan yg pling pting ianya membuatkan isteri rasa tidak keseorangan dlm melalui detik2 mengandung ni..so kpd suami2 di luar sana, hargailah isteri anda..kalo ada kesempatan ringan2kanlah tulang anda utk menemani isteri anda ke klinik, sesungguhnya bukan harta benda yg diimpikan tp cukuplah kehadiran anda di sisi utk memberikan semangat kerana ianya sudah ckup memberikan ketenangan buat isteri anda..dan ingatlah bukan sedikit kesusahan dan kesakitan yg dialami isteri anda semasa mengandung..oleh itu tunjukkanlah kasih sayang dan perhatian anda pada tahap semaksima yg boleh..
  • tiba2 terdetik alangkah bestnya kalo en.suami pun dpt menemani sy ke klinik, tp sy xlah mengharapkan sgt wpun mmg amat berharap sbb jadual keje kami xsama, so sy xnaklah menyusahkan dia semata2 nk temankan sy..kena la berdikari kan???sekurangnya2nya bila dia mengambil tahu sume perkembangan pun dh ckup buat saya..erm tetibe rasa sebak plak:(
k lah ada keje ckit nk buat ni, pjg plak entry ni huhu biasalah bila dh start menaip mmg xreti nk berenti plak hehe..tadaa

Wednesday, April 6, 2011

terlerai rindu

Salam syg,

sabtu lepas akhirnya rindu sy dah terlerai:D...
sbbnya aktiviti aritu adalah mau pergi ke bangi rumah sepupuku mek.. 
pagi2 pegi pasar presint 8 beli bahan2 nk buat nasi ayam..
sbb plan nk g makan ramai2 kat sana..
dlm tghari kitaorg bertolak ke bangi..
sampai je rumah mek kbtulan iyadzaheen br balik dr nursery..
so dptla menatap wajah kesayangan hamba wajah comel iyad tu..
pastu misi mencari dimana imanzaheera..
rupa2nya tgh bf ngan mommy dia..
mek kata aritu xtido2 lagi..mata membolat jer hehe
dah besar bulat bergotel dah iman ni..
pastu dah pandai meniarap..bercakap2 versi dialah:P
paling best bila tgk gelagat si abg ngan si adik tu..
penghibur mommy ngan papa yer..
k lah..presenting wajah kesayangan hamba ini...


 saya lah iman zaheera..yg Lala slalu duk citer tu..


 saya ngan cik mad


 ni la alom saya

 alom pegang iman baik2 tau




 saya ngan Lala

 model gigi


 iman nangis iyad ketawa




Tuesday, April 5, 2011

cerita maulidur rasul

Salam syg,

harini lagi2 citer yg dah suam2 suku..
tu menunjukkan byknya citer yg dh terperam sekian lama haha..
xkisahla at least ada gak kenangan di hari mendatang kan..
since arini pun xda la bizi sgt..
tambah lak mood berbelog sudah marii..
so sementara mood tgh memekar ni baik manfaatkan sepenuhnya xgitu???
nanti bila mood dh lari kompem berhabuk ini punya blog haha..
k lah ni plak citer masa cuti maulidur rasul pada 14.02.2011 yg lalu..
sbnarnya xplan pun nk ajak kwn2..
sbb rancangan asalnya saje2 je nk wat laksam..
n hajat dihati nk buat utk mkn sendiri2 jer..
last2 en.suami ajak kwn2 dia skali..
mula2 tu 2,3 org je..
pastu tambah lagi..n tambah lagi
akhirnya lps ditimbang2 so kitaorg pun decidela..
ajak kwn2 n sedara mara terdekat..
tu pun sy ajak kwn2 opis jer..
so dgn itu menu pun bertambah mcm dh buat house warming lak hehe..
tp belum lagi ye kwn2..
hasrat yang satu tu masih KIV lagi..
tgh tunggu masa yg sesuai..
Insya Allah kalau ada rezeki..sy akan buat jugak
dan oleh itu sy mohon ampun kpd kwn2 yg mana xterjemput tu...
sbb sumenya berlaku on the spot..
mmg xplan pun..so sorry sgt2..
Insya Allah lain kali sy jemput ye kwn2..



 menu of the day

 rojak buah(homemade ni:P)



 main menu-laksam

 ulam-ulam n sambal garam


 kuah laksam..buat sendiri baru puas hati huhu


 puding caramel


 tukang kukus laksam:D



 



 sepakat membawa berkat:)


 laksam sedang dikukus


 bila dh masak gulung mcm ni

tetamu terawal yg dtg-rizal n family&eji

 jejeyan n me


 penghibur majlis-rania comey


 ninie n cik lee..apasal tu ninie


 kak gee n family..first time dtg ni


 sya yg montok..chubby:P


 alahai sampai2 tido lak qiera ni
 kwn2 en.suami


 en.suami n the geng





 borak2 sembang2


 my cousin from sri kembangan


corat coret:-

  • tengkiu kpd kwn2 yg sudi dtg wpun hidangan xseberapa tapi tetap gak hadir memeriahkan majlis
  • kpd kwn2 yg xdpt menhadirkan diri atas sbb2 tertentu-za, ain n ida, lain kali dtg tau...
  • kpd kwn2 yg xterjemput tu, minta maaf byk2..Insya Allah kalo ada rezeki sy akan jemput anda semua nanti..one fine day:P
  • majlis aritu berlangsung smpai mlm gak n tetamu yg last skali is abg n kakak ipar..penutup majlis daa:P
  • letih mmg xleh nk ckp tp hepy sgt2!!!