Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Monday, July 16, 2012

3rd pregnancy:baby adik quickening at 19weeks

Assalamualaikum,

alhamdulillah..semalam (ahad 15.7.2012) baby adik dah pun memasuki usia 20 minggu @ 5 bulan:)..sekarang sudahpun berada dalam fasa trimester kedua..bak kata org fasa bulan madu bagi org2 preggy:)..tapi lain org lain keadaannya..tapi harap2nya semoga hari2 yg mendatang saya dapat melaluinya dengan tenang dan kuat..semoga dijauhkan dari kesihatan yg tidak baik..amin

cerita pasal quickening, aisyah dulu saya mula perasan pergerakannya ketika usia kandungan berusia 18 minggu..dan baby adik plak saya mula merasai first quickening nya ketika memasuki usia 19 minggu..pelik kan?biasanya org kata kalau anak kedua dan seterusnya, pergerakan baby boleh dirasai lebih awal dari yg biasa..tapi baby adik plak lewat seminggu dari kakaknya huhu..tapi nurse ada cakap mgkin kita xperasan yg baby bergerak terutama time sibuk ke, tgh buat keje ke..tapi bila scan aktif je baby adik ni..tendang sana tendang sini:)

ni dah memasuki usia 20 minggu, pergerakan baby adik semakin dirasai..pergerakan kali ni lebih kepada 'ketukan'..rasa mcm ada org duk ketuk2 dinding perut ni..tgh menaip ni pun baby adik duk 'ketuk2':D..xsabar rasanya nak tengok baby adik terus membesar dan paling xsabar nak tengok perut bergoyang2 semula:)..doa ibu&ayah semoga baby adik membesar dengan sihat dan sempurna walaupun dalam tempoh sebulan dua ni ibu banyak berpuasa (qada puasa)..tapi ibu tahu baby adik kuat kan..mcm kakak aisyah jugak..amin

corat-coret:

*xsabar nak tahu jantina baby adik..ingat nak buat detail scan jugak mcm aisyah dulu tapi tgh survey klinik mana yg bagus sonographernya..tapi apapun saya xkisah boy ke girl yg penting sihat dan sempurna..en.suami pun xkisah dia kata asalkan baby adik sihat2 je..amin

*menunggu masa utk menyarung kembali maternity dress..sebabnya bila memakai baju kurung sekarang perut sudah semakin tidak selesa..biarlah org nak kata baru 5 bulan pregnant dah nak pakai baju mengandung, tapi saya xkisah sebab badan sendiri yg rasa xselesa, dah xsanggup nak rasa 'sekok' sepanjang masa..sian baby adik ibu pakai baju ketat2...xpa lepas ni biar kita sama2 selesa ye:)

No comments:

Post a Comment