Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Monday, July 9, 2012

perbezaan dan persamaan mengandungkan aisyah dan baby adik

Assalamualaikum,

lain orang lain ragamnya kan..sama jugak macam mengandung..tiap2 kehamilan tu berbeza2 tapi ada jugak yang sama hehe..tapi bagi saya la kali ketiga mengandung ni (yang 1st gugur) lain2 pengalamannya..kandungan yg pertama (gugur) saya langsung xmengalami sebarang alahan..tapi Allah lebih sayangkannya dimana saya hanya sempat merasai pengalaman mengandung tu selama 10 minggu sahaja...Insya Allah nanti saya akan ceritakan pengalaman keguguran anak pertama dulu..

berbalik kepada kisah perbezaan dan persamaan mengandungkan aisyah dan adiknya ni, saya ceritakan dalam bentuk list la ye...

::aisyah::

  • mengalami tanda2 nak period sebelum disahkan pregnant..masa tu sebulan selepas keguguran anak pertama...ingatkan period nak datang tapi sekali aisyah yang ada dalam perut ni:)
  • mengalami letih yang berpanjangan..selalu rasa mengantuk walaupun tidur dah cukup..balik keje je terus membuta:)
  • kerap rasa pedih ulu hati (heartburn) di awal2 kandungan (1st trimester)..sampaikan nak tidur pun xboleh..sakit sangat
  • mengalami kencing kotor yang agak teruk sebelum disahkan pregnant (ni pun tanda2 mengandung jugak ni)..sampaikan beberapa kali jumpa doktor untuk check kencing kotor..masuk trimester kedua barulah beransur2 ok..
  • muntah2..tapi bukanlah setiap hari..tapi dalam seminggu tu adala dalam 2-3 kali muntah..masuk bulan kelima barulah ok..xda muntah2 dah..
  • langsung xboleh makan daging lembu dan mee kuning..pandang pun boleh buat tekak ni loya apatah lagi nak memakannya..selama 9 bulan tu la saya xjamah daging n mee kuning..
  • perut dah mula kelihatan seawal usia kandungan 3 bulan..ramai yang dah perasan masa tu..baju kurung pun pakai seadanya je sebab dah xselesa huhu..
  • sangat suka makan makanan manis2..eh yg masam2 pun saya suka..seafood pun my feveret..tapi yang manis2 lebih menarik selera saya:)
  • dari awal mengandung sampai bersalin, alhamdulillah selera makan saya sentiasa on..so mcm mana berat xnaik mendadak sampaikan misi pun pelik huhu..org lain sebulan naik 1/2 kg je tapi saya sebulan sampai 3-4 kilo huhu (ni 5 bulan yg pertama)..
  • mudah tersentuh terutamanya dgn en.suami..dgn org lain ok je..sikit2 touching..sikit2 merajuk..sian en.suami jadi mangsa huhu
  • xmakan nenas dan air tebu dari awal pregnant sampaila bersalin..

::baby adik::

  • xmengalami langsung tanda2 nak period..biasa2 je, xda pening, xda loya, xda muntah..
  • sama juga masa mengandungkan aisyah, rasa letih dan penat seakan sebati dgn tubuh..tapi kena kuatkan semangat sebab fikir dah ada anak sorang kat luar..dulu aisyah belum ada lagi bolehlah nak memanjakan diri..ni dah ada tanggungjawab kenala laksanakan sebaik mungkin..
  • alhamdulillah setakat ni xpernah lagi mengalami pedih ulu hati..harap2 xda la sampai bersalin...amin
  • kali ni juga xda mengalami masalah kencing kotor..alhamdulillah..
  • muntah2 pun xada..masa 3 bulan pertama dulu saya rasa pelik jugak..betul ke saya mengandung ni sebab xrasa mcm org mengandung pun..tapi bila makin hari perut makin membesar barula percaya huhu..tapi haritu ada la sekali muntah..tu pun bukan keluar apa pun..keluar angin je sebabnya masa tu saya berpuasa..pastu berdiri pulak agak lama masa membeli makanan kat uniten..pastu tiba2 pitam..apa lagi bila angin dah menyerbu ke tekak mulala rasa loya dan akhirnya termuntahla angin huhu.yelah bila dah pitam tambah dengan perut kosong mana xmuntahnya..tu je la sekali..pastu alhamdulillah sampai sekarang xda muntah2..
  • sangat suka daging lembu..tapi mee kuning tetap xboleh masuk tekak:)
  • sume rasa makanan saya suka, manis ke masam ke..sume telan..xda nampak lebih kepada satu2 rasa..seafood juga tetap my feveret..
  • sama juga masa mengandungkan aisyah, selera makan tetap on..sampaikan g checkup kali kedua dulu berat saya naik 2.5kg dalam sebulan..nurse dah bagi warning awal2 kalau berat naik banyak lagi lepas ni saya kena minum air gula lagi huhu..
  • sensitif xkira masa..kadang2 xtahu sebab menyebab boleh je mengalir air mata ni huhu..ye lah hormon dlm badan xbalance tu yg ada turun naik..kejap o.k kejap k.o..yg pasti en.suami la jadi mangsa:)
  • masa masuk minggu ke 13 saya dah xboleh tahan untuk makan nenas..so saya makan je la huhu..air tebu je belum berani lagi..harap2 xda apa2..amin..
ermm..itu je lah yg saya ingat setakat ni..perjalanan masih lagi panjang..Insya Allah akan dicoretkan lagi sebagai kisah kenangan di masa hadapan:)

4 comments:

  1. tahniah ila. dah perasan mse blik kg ritu tp x brani nk tgur:-))

    ReplyDelete
  2. timakasih na..xsangka sebenarnya:)..na bila lagi?qaisara pun dah besar tu hehe..

    ReplyDelete
  3. kali ni boboi pulak kot..hehe

    ReplyDelete
  4. azie,

    amin..:)tapi xkisahla boy ke girl yg penting sihat..amin

    ReplyDelete