Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Monday, October 22, 2012

2nd pregnancy:pengalaman membuat ECV di hospital putrajaya

Assalamualaikum,

huhu adik aisyah dah nak keluar barulah berkesempatan nak bercerita pasal hal ni..sebelum tu saya nak beritahulah yang aisyah dulu lahir dalam posisi breech (songsang)..aisyah start breech bermula dari minggu ke-30 hinggalah ke minggu ke-36..start dari minggu ke-30 tu doktor di kk presint memberi tempoh sehingga minggu ke-34 untuk aisyah berpusing ke kedudukan yg normal (kepala ke bawah)..kalau dalam tempoh tu aisyah xberpusing jugak, saya akan dirujuk ke hospital putrajaya..

masuk je minggu ke-34, semasa pemeriksaan oleh doktor di kk presint 9, doktor mendapati kedudukan aisyah still lagi dalam posisi yg sama (breech)..terus saya dirujuk ke O&G hospital putrajaya..masa tu saya terus pegi ke hospital tapi nurse kat situ bagi tarikh 14.7.2011(hari ni jugaklah aisyah lahir hehe) utk berjumpa pakar O&G..

::14.07.2011 (khamis)~35 minggu 6 hari::

harini adalah hari temujanji dgn pakar berikutan keadaan baby yg breech..sebelum pergi hospital saya ada search kat internet mengenai kaedah/rawatan yang bersesuaian utk baby songsang ni..dan hasil dari carian saya tu, saya tahulah serba sedikit mengenai ECV (External Cephalic Version) iaitu satu cara memusingkan kedudukan baby dalam kandungan yang dilakukan oleh doktor pakar..tapi kaedah ni juga bukanlah dijamin 100% berjaya...dan ibu2 yg mengalami masalah kesihatan seperti darah tinggi atau sebagainya juga tidak digalakkan utk  mencuba kaedah ini..

saya dan en.suami sampai di hospital lebih kurang pukul 7.30 pagi..pergi breakfast dulu pastu baru amik nombor giliran..selepas mendaftar terus pegi ke kaunter A (O&G) dan tunggu nama dipanggil utk pemeriksaan berat badan, bp, urine dan hb..dalam pukul 10 lebih, sampaila giliran saya utk berjumpa dgn doktor pakar..sebaik saja masuk dalam bilik doktor, saya diarahkan utk berbaring mcm biasa..masa tu sempat saya jeling tag nama doktor tu..dr.pavani huhu..indian ladies..agak serius mukanya tapi baik dan gila2:)..sebaik saja dia letak alat scan tu atas perut tiba2 dia cakap "eh awak dah ada contraction ni"..terkejutla saya sbb xrasa sakit apa2..cuma 2, 3 hari sebelum tu mmg saya ada rasa sakit2 mcm period pain tapi mild2 sajalah lepastu xda dah..pastu perut pun mmg kerap mengeras tapi saya xtahu pun yg tu adalah contraction (anak pertama la katakan hehe)..pastu dr.pavani check detail keadaan baby, heartbeat, air ketuban, uri dll..so mmg confirmla yg baby dlm keadaan complete breech (kepala di atas kaki di bawah)..masa scan tu doktor tanya "u nak cuba ecv tak"..dalam hati berdetik "eh baru je saya nak tanya doktor, last2 doktor yg tanya dulu huhu"..terus saya anggukla sbb saya dah tahu serba sedikit pasal ecv ni dan dahpun bersedia dgn segala kemungkinan..sebab seboleh2nya saya nak cuba apa saja cara yg membolehkan saya dapat bersalin normal asalkan tidak membahayakan baby..masa tu xterlintas langsung utk kena c-sect sbb dalam hati nak normal, normal n normal je..ye lah kalau anak 1st dah kena c-sect, byk risiko yg menanti di kemudian hari (apapun Allah adalah sebaik2 perancang)..

lepas scan sume tu, saya tanya doktor bila boleh buat prosedur ecv ni..dia cakap mayb next week (isnin@selasa)..so doktor suruh saya tunggu di luar sekejap lepas tu dia akan panggil balik..dalam 15 minit kemudian saya dipanggil balik jumpa dr.pavani..kali ni en.suami pun dibenarkan masuk sekali..1st ayat yg doktor tanya "awak makan tadi last pukul berapa"..saya jawablah dlm pukul 8..pastu dia tanya.."kalau kita buat harini terus boleh..tapi awak kena teruskan berpuasa la, xboleh makan xboleh minum sbb kalau buat ecv kena puasa"..alamak biar betul doktor ni..dahla masa tu perut berdendang lagu joget zapin bagai..ye lah last makan masa breakfast td je..kalau tahu mcm ni saya makan byk2 td huhu..pastu dia terangkan kenapa nak buat harini terus..sebabnya doktor yg lebih pakar available haritu n doktor pakar tu nak buat haritu jugak..saya dan en.suami saling berpandangan..masing2 blurr hehe..last2 kami bersetuju utk buat ecv haritu jugak..so 'ter'cuti la en.suami haritu:)

sebelum buat ecv tu, saya kena buat ctg dulu di tingkat 1..dalam pukul 12 lebih saya dan en.suami naik ke unit rawatan harian di tingkat 1 utk buat ctg tu..masa buat tu nurse pun cakap yg saya dah ada contraction..1:10..dkt 40 minit jugakla buat ctg tu..graph pun kejap ok kejap xstabil..nurse ckp baby tidur..dia suruh saya mengiring barulah graph tu cantik..kalau ikutkan doktor, kalau graph xcantik n dah ada contraction, ecv xboleh dilakukan..tapi apapun saya berdoa byk2 agar doktor bagi peluang utk saya buat ecv tu..

2 kali repeat ctg barulah nurse puas hati..so dalam pukul 1.30 ptg kami g solat zuhur dulu..pukul 2.30 ptg barulah jumpa doktor balik..dan inilah masanya hehe..doktor yang akan buat ecv tu adalah dr.haslina..seorang doktor yg ceria dan happy go lucky..sebelum dia start buat ecv tu, dia ada bagitau mcm ni "ni berjaya ke xberjaya ke awak tetap kena bersalin mlm ni jugak..mlm ni awak kena operate"..saya pun balaslah balik "biar betul doktor ni" sambil gelak2..ye lah dah doktor pun ckp mcm tu sambil gelak, saya ingatkan dia saja je la bergurau..rupa2nya salah anggapanku huhu (mmg kena operate pun mlm tu)..

maka bermula la prosedur ecv tu..mula2 doktor scan utk tgk position baby..sah kepala kat atas..dengan lafaz bismillahirrahmanirrahim, doktor terus pegang perut dan dengan sekuat tenaganya memusingkan kandungan sikit demi sedikit mcm gambar kat bawah ni..



sakit ke tak?jujur saya bagitau yg saya xsangka pun prosedur ni menyakitkan..ingatkan biasa2 je..tapi Ya Allah..sakitnya saya xboleh nak gambarkan..walaupun dah sapu gel atas perut tapi sakitnya hampir2 membuatkan saya menitiskan air mata..tapi saya tahan dan cuba bersabar dan kuatkan semangat sbb saya sangat2 berharap agar baby berjaya dipusingkan ke kedudukan yg normal..sakit pun sakitlah..bayangkanlah 1 kantung baby tu dia pusing ye..sambil doktor pusing sambil tu dia scan utk tgk samada baby berpusing ke x..kali pertama x berjaya..so doktor cuba lagi kali kedua..kali ni dia cakap kalau xberjaya jugak mmg confirm kena bersalin terus mlm tu..so kali ni dengan sekuat2 tenaga doktor dia cuba pusingkan lagi..berkerut2 saya menahan sakit..mmg terkeluarla uhh ahh uhh ahh tu hehe..then bila scan tgk, hanya kepala baby je yg berpusing iaitu dari kedudukan atas, beralih ke belah kiri..punggungnya xikut sama berpusing..bila scan detail doktor bagitau punggung baby mcm dah masuk laluan sikit..tapi bila scan lagi mcm x pulak..xtahu apa yg menghalangnya dari berpusing..last2 doktor cakap yg prosedur ni fail..lagipun dia bagitau dia kesian tgk saya yg berkerut2 tahan sakit..sampai merah2 muka huhu..doktor haslina sendiri pun saya tgk sekuat tenaga dia berusaha utk memusingkan baby..akhirnya saya pun pasrah dan redha ..sesungguhnya kita hanya mampu berusaha, Allah jua yg menentukan...dan doktor pun bagitaulah yg saya kena admit ward dan akan dioperate mlm tu jugak..dan saya xdibenarkan balik ke rumah..masa tu mmg kelam kabut jugakla sbb barang baby 1 apapun xpacking lagi dlm beg..ye lah mana tahu kena bersalin express huhu..

lepas dah buat ecv tu, doktor suruh buat ctg sekali lagi..so kami naik tingkat atas sekali lagi dan dalam masa yg sam en.suami uruskan prosedur masuk wad..alhamdulillah wad ada 1 katil yg available, terus saya didaftarkan masuk ke wad 2A katil 1..semasa tgh buat ctg tu, nurse yg sama incharge saya..dia tanya sakit x buat ecv..saya jawablah boleh tahan sakitnya huhu..dia pun bagitau mmg sakit buat ecv ni..pastu yg paling saya bengang dtg sorang doktor lelaki muda yg hensem dtg tempat saya dan tanya nurse dah buat VE ke belum..dalam hati apa kes doktor ni nak buat VE bagai..dah sah2 saya mmg kena operate xperlula nak buat VE huhu..bukannya boleh bersalin normal pun kalau baby dah songsang..lepas nurse explain sume barulah doktor tu faham n berlalu pergi..fuhh lega dalam hati..maka dari saat itu, bermulalah detik2 kelahiran terindah aisyah mardhiyah:)..birth story aisyah mardhiyah akan menyusul selepas ini:)...Insya Allah

note:-

1)ada org suggestkan supaya berurut dgn bidan kg utk membetulkan kedudukan bayi yg songsang..tp saya xnak amik risiko berurut sbb dah ada pengalaman sedih berurut masa keguguran dulu..

2)dan disebabkan kes bersalin express ni jugakla, utk menyambut kelahiran cahaya mata kedua ni, en.suami awal2 dah pesan suh kemas barang2 nak bersalin cepat2..xnak sejarah berulang lagi hehe

7 comments:

  1. Ya Allah... ini lh yg bakal terjadi pd sy isnin ini.... story sy sebiji mcm story u.... i redha kalo bsalin operate.tp i tbayang2 je sakit dlm bpantang nnt.xsama mcm normal kn.

    ReplyDelete
  2. Sakit ke ecv?? Nk kna buat ecv esok kat hospital putrajaya jgk . Huhu

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah tjumpa entry ni..dgn itu sy rasa nk redha jela bsalin ceaser..huuuu..igtkan xsakit ecv ni..sy dh 36w tp baby xnk pusing2 jgk..sedihnyaaaaa!!!

    ReplyDelete
  4. same goes to me.. scan semalam, baby masih songsang.. dah 35 weeks 3 days.. doc kata ada lagi 4 days je nak pantau baby samada pusing ke tak.. kalau tak pusing elok, 38 weeks, operate lagi......

    ReplyDelete
  5. sy baru lepas buat ECV smlm kt HUKM.... alhamdulillah baby berjaya dipusingkan..... bab sakit, hanya Allah je yg tau... klu x kuat semangat, leh give up jwbnya.... tp, alhamdulillah berjalan lancar....
    sedikit sharing sebelum ECV, pastikan buang segala bhn yg x perlu (iaitu air besar n air kecil) sbb pundi kencing yg penuh menjadi penyebab baby x nk pusing.... itu pengalamn sy la.... :)

    ReplyDelete
  6. Sya pon dah 35w 3 days tapi baby masih kepala kat atas.. 37 minggu Kalau tak pusing kena buat ecv jugak.. Puas pujuk bby nih

    ReplyDelete
  7. Sama kes akhirnya akur punggong dah masuk laluan susah nak tolak balik byat ecv kt kpmc kjg dgn dr anita. Mmg sakit sgt..

    ReplyDelete