Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Friday, October 12, 2012

3rd pregnancy: perkembangan di usia 32 minggu

Assalamualaikum,

saya masih lagi di ofis..hujan selebat2nya di luar sana..suasana pun gelap mcm dah malam..kilat dan petir berdentum dentam..nak drive balik takut so stay la dulu kat opis sementara keadaan reda sikit..nasib baik ada teman hehe..so sementara nak tunggu hujan reda, nak ceritala sikit perkembangan diri kala usia kandungan dah 32 minggu ni:)


saya di usia 32 minggu..

  • makin mengah bila bergerak..jalan sikit semput, xboleh dah nak jalan laju2...
  • alhamdulillah masih boleh solat berdiri..semoga terus diberikan kekuatan sehingga ke saat melahirkan...
  • malam2 semakin susah utk tidur..buat mcm2 gaya tapi xberjaya jugak..sakit pinggang, sakit belakang, sakit punggung xyah cakaplah..sume ibu2 mengandung akan merasai keadaan ni kan..normal la bila dah hujung2 ni..tapi syukur sangat2 sbb saya ada tukang urut yg rajin dan setia mengurut, setiap kali nampak saya xselesa duduk, mesti diurutnya..kalau saya suh stop baru dia stop..tu pun diurutnya lagi, lepas tu barulah selesa sikit nak tidur..agaknya tu la terapi yg paling mujarab..urutan suami:)..thanks bie
  • cramp kaki agak menjadi2 skrg ni..2 hari lepas dua2 belah kaki kena..mula2 belah kanan lepas tu belah kiri plak..biasanya menyerang dekat2 nak subuh, en.suami dgr je saya mengaduh terus bangun urut2 kaki..kesian tengok dgn mata mamai2 dia bangun urut..terima kasih sayang
  • selera makan mcm biasa..setakat ni xda pun mengidam yg 'luar biasa' sampai kadang2 saya terfikir nak mengidam makan apa ni huhu..kalau masa mengandungkan aisyah dulu teringin gila2 nak makan stoberi coklat sudahnya banyak kali en.suami buatkan..kali ni pun dapat gak makan stoberi coklat yg en.suami buat masa anniversary dulu:)..cuma mengandung kali ni kurang sikit rasa mengidam nak makan tu nak makan ni..mengidam balik kg jumpa aisyah adala huhu
  • setakat ni kaki belum sembab lagi..masih selim melim..kalau aisyah dulu 7 bulan dah bengkak2 kaki ni..tapi rasa2nya xlama lagi akan bengkak jugak kaki ni..just wait n see
  • baju2 mengandung pun banyak yg dah ketat..,tapi pakai je la sbb nak beli baru pun dah xlama dah lagi..membazir plak beli baru..
  • perut sama mcm aisyah dulu, xbesar sangat sbb perut saya jenis padat..kadang2 tengok org lain yg pregnant besar je perut tapi setiap dari kita xkan sama dgn org lain kan..walaupun perut xda la besar sangat tapi alhamdulillah baby adik membesar mengikut umurnya..semoga baby adik terus membesar dgn sihat ye..ameen
  • baby adik dah kurang menendang skrg ni..pergerakannya lebih kepada menggeliat, menyiku dan melentok2..tapi pergerakannya mmg kuatla sampai en.suami pun selalu cakap kuat adik bergerak..paling seronok bila tengok perut ni kejap senget ke kanan kejap senget ke kiri kejap benjol sana kejap benjol sini..dah bersalin nanti mesti rindukan saat2 ni..walaupun ruang dah sempit tapi sekali sekala masih terasa tendangan padu dari dalam:)
  • dah kerap rasa nak shi shi since kandungan berusia 7 bulan haritu..kejap2 nak g toilet..even tgh2 malam pun akan tersedar beberapa kali utk ke toilet..tapi ada masa2 kurang ada masa2 kerap..
  • berat terkini saya adalah 69.1kg!!!berat terakhir masa nak lahirkan aisyah dulu pun dah 72kg..ni ada harapan nak lebih 72 kg ni huhu

itu sajalah yg saya ingat setakat ni..apapun saya gembira melalui setiap saat dalam trimester ketiga ni..walaupun segala2nya berubah terutama dari segi pergerakan, emosi tapi saya selalu ingatkan diri bahawa ramai lagi yg di luar sana xberpeluang merasai ni semua..syukur alhamdulillah kerana diberi peluang sekali lagi untuk merasai pengalaman membawa seorang lagi umat Nabi Muhammad S.A.W ke dunia ini..semoga anak2 kita menjadi anak yang patuh dan taat kepada janji2nya kepada Allah S.W.T semasa di alam roh..ameen

1 comment:

  1. best baca blog awk,,sy skg pon ngh pregnant 32w,,,anak num 4...anak pertama hingga num 3 sumenye lelaki....harap gak kali nidapat beby girl..tp suma tu kuasa tuhan kan...ape yg penting kesihatan beby ni tol x?tol kata awk..disaat dah ujung2 kehamilan ni,,mang rase skit di pinggang,punggung,,belaang..memg payah nak tido lena malam2 asyk terjaga je..tp seronok bila kita dpt rase pergerakkan beby kan..untungnya dapat jadi seorang ibu :)

    ReplyDelete