Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie - Premature Baby

Lilypie - Premature Baby

Friday, October 19, 2012

3rd pregnancy:persiapan bersalin&menyambut kelahiran baby adik

Assalamualaikum,

alhamdulillah persiapan utk menyambut kelahiran baby adik hampir complete..walaupun start hunting (shopping) barang2 baby dan saya semasa usia kandungan dah mencecah 32 weeks tapi berjaya jugak menyelesaikan misi shopping menyopping:)..nak tgk apa persediaan bersalin dan menyambut kelahiran cahaya mata ke-2 kami..jom kongsi sama2..

1)baju2 dan kelengkapan lain

 antara kelengkapan menyambut baby adik:)

utk menyambut kelahiran cahaya mata ke-2 ni, xbanyak sangat yg perlu dibeli sbb kebanyakan barang2 aisyah masih boleh diguna pakai lagi..cuma kami menambah sikit2 je cthnya baju2, towel, kain lampin, botol susu, mittens&booties, nappy liner dll..brg2 lain mcm baby wipes, diapers, pencuci pakaian tu mmg barang2 yg selalu dibeli utk kegunaan aisyah sebelum ni..pendek kata brg2 yg mmg jadi keperluan tu sentiasa ada stoknya..cuma baju je yg dibeli lebih sikit sbb bila sorting baju2 aisyah dulu, ada yg dah xsesuai utk dipakai..lagipun en.suami dah ckp nanti nak beli lagi baju utk baby adik..yey suka dalam hati:)..utk botol susu pulak, kali ni saya memilih utk membeli botol susu dari brand pigeon..kalau ikutkan saya nak amik avent jugak tapi bila mengenangkan aisyah dah pakai avent, saya xnakla kakak n adik pakai botol yg sama, nanti tertukar plak huhu..pastu berkenan dgn brand momma tapi en.suami plak xberkenan sbb besar sangat botolnya..jenis membulat katanya..utk aisyah dulu saya pernah gak beli botol tommee tippe tp nampaknya xsesuai dgn aisyah sbb putingnya selalu tertarik ke dalam (ke aisyah yg kuat sangat hisap huhu), bila nak hisap kena tarik keluar..tapi mungkin utk baby lain sesuai kot..tu pun ada 1 lagi botol yg xguna lagi..dan utk pemilihan botol kali ni, setelah saya buat search n baca review pasal botol ni, saya tertarik dgn ciri2 yg ada pada botol ni..tapi xtahulah keadaan sebenar mcm mana sbb belum cuba lagi hehe..nanti dah cuba saya akan share nanti ye..saya beli botol ni kat manjaku bangi..nasib baik saya xbeli dkt jusco sbb kat sana harga dia utk 1 pc botol saiz 5 oz RM55..bila tgk kat manjaku ni harga dia RM49 utk 2 pcs saiz 50z&9oz...puting dia pun ok harganya RM19/2pcs


ni lah dia botol jenama pigeon yg famous dgn panggilan 'botol ajaib' oleh mommies di luar sana..kebanyakkannya kalau para mommies mengalami masalah utk bottle feeding kpd baby masing2, ramai yg suggestkan brand ni..


2)kelengkapan berpantang

kalau ikutkan yg ni saya xla straight sangat..xda la beli set2 jamu sume tu sbb nanti ma mesti akan suruh minum air akar kayu..lagipun saya xda la berdisiplin sangat nak makan pil2 tu..dan cara berpantang kat kelantan pun kami xda la berparam berpilis sume tu..cuma masa aisyah dulu saya ada amik ubat dari klinik yg famous di kelantan iaitu klinik pancho..ramai yg amik ubat lepas bersalin dari klinik ni..alhamdulillah cpt sihat dgn izin Allah S.W.T..cuma bengkung je masih dalam pertimbangan..tengok dulu saya bersalin mcm mana nanti..bab mengurut bertungku sume saya masih menimbangkan samada nak berurut kat sini atau tunggu balik mengurut kt kg je..dah survey dah pakej mengurut kat sini cuma belum buat keputusan lagi..yg ni pun tunggu dkt2 nantila huhu

3)pengurusan uri

sekarang ni kan byk yang jual set pengurusan uri..ada mahal ada murah..masa aisyah dulu kami xbeli pun set ni sbb guna cara tradisional..tapi kali ni xtahula samada nak beli atau x..yg ni serah pada en.suami la sbb tu tugas dia:)

4)beg ke hospital

yg ni masih belum siap lagi..baju2 sume dah basuh..lipat je belum:)..tapi rasanya sebelum balik kg raya haji minggu depan dah kena siapkan dah ni..sbb masa balik tu dah masuk 35 minggu..kena standby siap2 dalam kete..

5)nama adik aisyah

yg ni belum ada sebarang keputusan lagi..masih mencari2 nama yang membawa maksud yang baik dan sedap didengar..pemilihan nama penting sbb tu adalah salah satu tanggungjawab ibu bapa terutamanya bapa..ada beberapa cadangan nama yg saya usulkan kpd en.suami tapi xtahu yg mana satu jadi pilihan..en.suami ckp nanti dia carikan lagi nama2 pilihan utk adik aisyah ni..yg penting pangkal namanya mestilah A.....M....:)

6)aisyah

mcm xpercaya je yg aisyah akan dapat adik (Insya Allah)..rasa mcm baru je semalam lahirkan dia..tup tup nak jadi kakak dah..Insya Allah lepas raya haji nanti adik saya anis akan dtg sini utk mengasuh aisyah..so xda la saya risaukan penjaga aisyah masa saya nak bersalin nanti..kalau dulu xpa la sbb belum ada anak kat luar, ni dah ada sorang lain la sikit keadaannya:)



k lah rasanya tu je kot persiapan bersalin setakat ni..doa saya semoga dipermudahkan urusan kelahiran baby adik nanti..ameen

2 comments:

  1. frust sgt sbb tau sal ubt klinik pancho tu after pantang ke qaisara. org kta ubt tu bgus untuk org pas bersalin yg mngalami msalah nk buang air bsar.

    ReplyDelete
  2. xpa..lepas ni utk adik qaisara bolehla try ubat klinik tu hehe..org haritu pun lepas sebulan baru start mkn ubat tu sbb nurse xbagi mkn awal2 sbb aisyah kuning dkt sbulan..

    ReplyDelete